Oštrenje cirkularnog noža 36240 - 120 zuba
  • Oznaka:

    A36240

  • Oštrenje cirkularnog noža 36240 - 120 zuba

  • Neto težina: kg 2,70 -  Bruto težina: kg 2,70

Oštrenje cirkularnog noža 36240 - 120 zuba
Firma Rinaldin vrši uslugu oštrenja cirkularnih noževa i noževa za giljotine. Kupac mora poslati noževe koje treba naoštriti. Noževe će biti vraćeni u roku od otprilike 15 dana od njihovog primitka.
----------------------------------------------------------------------
OŠTRENJE NOŽEVA
Treba jako pripaziti da se na nožu ne stvore zupci. Zupci su prouzrokovani čavlićima i razno raznim spojnicama, pogotovo kad se koriste razni otpaci i odresci letvica.
Svako koliko treba oštriti noževe? Ne postoji precizan odgovor, ovisi o obimu posla i vrsti drva koje se obično upotrebljava. Možemo odgovoriti da bi prosječni uokvirivač morao oštriti noževe otprilike svakih 3/4 mjeseca. Međutim, ukoliko se primijeti da su se stvorili zupci, moraju se naoštriti odmah.
Nepravilnosti kod rezanja se primjećuju na odrezani dio drva: okomite crte na odrezanoj površini označavaju da se nož mora naoštriti. Odrezana površina drva sa tek naoštrenim nožem ostaje potpuno glatka. Prilikom svakog oštrenja nož se smanjuje za otprilike 1 mm, stoga nakon mnogostrukih oštrenja nož će postati premali i dakle neupotrebljiv: odnosno kad se širina noža smanji na otprilike 5 cm.
Nije na odmet imati par rezervnih noževa tako da se ne ostane bez za vrijeme dok su noževi na brušenju. Noževi jednog te istog para moraju se istovremeno naoštriti jer bi u protivnom jedan nož postao uži od drugog. Da se izbjegne slučajna zamjena, svaki par noževa treba odlagati u odvojenim kutijama.
-----------------------------------------------------------------------
ZAMJENA NOŽEVA
Noževi se skidaju jednostavnim odvijanjem vijaka sa rezačkog bloka. Prilikom obavljanja te radnje rezački blok čim više podignuti. Noževima treba rukovati veoma oprezno jer su veoma oštri: preporučena je upotreba radnih rukavica.
Montiranje naoštrenih noževa je međutim nešto složenija. Fiksirati noževe na rezačkom bloku sa dva krajnja vijka izostavljajući onaj srednji. U ovoj fazi vijke ne treba jako stisnuti. Otvori gdje se umećuju vijci su nešto širi od samih vijaka. Smjestiti noževe pripazeći na slijedeće pojedinosti:
• moraju se dodirivati u vrhovima bez imalo međuprostora;
• vrh jednog noža ne smije preći preko vrha drugog noža;
• oštrice oba noža moraju biti na istoj razini. Eventualne razlikosti u širini između dva noža mogu biti na gornjoj strani.
Postepeno prilikom smještanja u točan položaj pričvršćivati vijke. Samo na kraju, kad je položaj definitivan, vijke snažno zaviti. Tek tada mogu se staviti vijci i središnji vijci.
Drugi sistem promjene noževa je slijedeći:
Skinuti samo jedan nož i zamjeniti ga sa naoštrenim postavljajući ga na potpuno istoj razini sa drugim. Zaviti vijke ali ne prejako. Zatim ponoviti radnju sa drugim nožem. Kad su oba noža savršeno smještena stisnuti definitivno vijke.
Na kraju kad je zamjena noževa dovršena, provjeriti da ne dolazi do trenja sa kolosijekom podmetača. Provjeriti također da nema praznog prostora između noževa i kolosijeka podmetača. Ukoliko je prisutna jedna od ovih nezgoda, otpustiti vijke koji fiksiraju kolosijek i postaviti ih u pravilni položaj. Da bi se ustanovio pravilan položaj kolosijeka treba proslijediti pokušajima dizanjem i spuštanjem rezačkog bloka. Kad je položaj pronađen, ponovno fiksirati vijcima.

Oštrenje cirkularnog noža 36240 - 120 zuba